Sitede Ne Bulmak İstiyorsun?

26 Temmuz 2010 Pazartesi

İtfaiyecinin Duası

İtfaiyecinin duası

"Allah'ım tehlikeye düşmüş olan her canlının, özellikle küçük bir çocuk ya da yaşlının imdadına geç kalmadan yetişebilmem için bana güç ver. Yangınla mücadelede bilgi, teknik ve tecrübemi artır. Sevgimi, cesaretimi eksiltme. Pirimiz İbrahim Peygamberi yanmaktan koruduğun ilahi emrin sırrına beni de dahil et. Kaderimde ölmek varsa çocuklarımı, eşimi ve yakınlarımı koru"

İtfaiye Nedir? İtfaiyeci Kime denir?

İtfaiye Türkçeye, söndürmek anlamına gelen Arapça kökenli itfa etmek sözcüğünden girmiştir. Yangın söndürme işlemi ve bu işlemi yapan kuruluşa verilen genel addır. Yangın söndürmekle yükümlü devlet memurlarına itfaiyeci denir. Bir itfaiyeci yangınları söndürmek için eğitilmiş ve buna göre donatılmıştır. Yangınların yanında itfaiyecilerin araba kazalarına müdahale etmek, çöken binalarda mahsur kalan insanlara yardım etmek gibi görevleri de vardır. Genel olarak görevi hayat kurtarmaktır. Bu yüzden itfaiye bir acil servistir ve diğer acil servislerle sürekli irtibat halinde olmak zorundadır.
Melekler Mekanı - İtfaiye Nedir? İtfaiyeci Kİmdir? İtfaiyecilikte uzmanlaşmak için uzun bir eğitim ve alıştırma sürecinden geçilir. Zor bir meslektir. İçeriğinde kişinin kendi ve diğer insanların hayatı vardır. Bu yüzden meslek yaşamları boyunca sürekli olarak tatbikat yaparlar. Bazı ülkelerde bu tatbikatları ayrı bir kurum düzenler ve denetler.
İtfaiye örgütü çalışanlarına eğitim, İç İşleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü tarafından verilir. Eğitim süresince yangınlara karşı önlemler, itfaiye araç ve gereçlerinin nasıl kullanılması gerektiği, söndürme ve kurtarma bilgileri ile sabotaj - kundakçılık gibi konuların tespiti hakkında bilgi verilir. Aynı zamanda ilk yardım eğitimi alırlar.
İtfaiyenin özdeşleştiği "yangınla mücadelenin" 3 temel amacı vardır.Bunlar sırası ile; Hayat kurtarmak, mal kurtarmak ve çevreyi korumaktır. Yangınla mücadelenin yolları ise; önlemek, korunmak, kurtarmak, malların korunması ve son olarak da yangının kontrolüdür. Bunlardan sonra yangını söndürmek, ortamı havalandırmak, çevrenin bakım ve onarımı gelir. Daha önce de değinildiği gibi arama ve kurtarma önceliklidir ve söndürme-havalandırma ile uyum içinde yapılmalıdır.İtfaiye personeli 24-48 ilkesine bağlı olarak çalışır yani 24 saat tam gün çalışıp 2 gün dinlenirler ve bu durumun gereği olarak 3 vardiya olarak çalışırlar.Yarı askeri sistem geçerli olan itfaiye teşkilatı 1923 te Askeri yönetimden alınarak sivil yönetime verilmiştir.Bu sebepten dolayı hiyerarşik sistem yani yarı askeri sistem hala geçerliliğini korumuştur.Onbaşı,Çavuş,Başçavuş,İştima,Koğuş vs bir çok sözcük hala anlamını koruyarak uygulanmaktadır.İstanbul itfaiyesi dünyanın en modern itfaiyelerinden biri olup son yıllarda alınan yeni araçlar ve eğitimlerin yeniden düzenlenmesi sonucu büyük bir ivme kazanmıştır.Araç yaş ortalaması 3,7 ye kadar düşerek Amerika,İngiltere gibi ülkelerden hemen sonra gelmektedir.

Sevgili ziyaretçilerimiz, sağ kısımda sayfalar bölümünde değişik yönleriyle itfaiye teşkilatını ele almaya çalıştık. Bu derece de önemli bir teşkilatın az tanınması bu sitenin yapımında etkili olmuştur.Sizlere ufacıkta olsa bişeyler kattksa ne mutlu bize.